X
GO
Obavijesti

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA 2013.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine, s tim da je prvi put obilježen 2008. godine. Inicijativu za obilježavanje ovog dan posvećenog osvješćivanju javnosti o važnosti i utjecaju zdravlja usne šupljine na zdravlje cjelokupnog organizma pokrenuo je 2007. godine FDI – Fédération Dentaire Internationale. Ove godine Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka.

 

Na taj dan se u svijetu održavaju brojne aktivnosti i manifestacije namijenjene građanima svih dobnih skupina od vrtićke djece i trudnica pa do osoba treće životne dobi, zdravstvenim djelatnicima, te kreatorima zdravstvene politike i nacionalnih strategija za očuvanje zdravlja. Tako je na taj dan moguće prisustvovati različitim predavanjima, tečajevima, radionicama, igraonicama, prezentacijama, kreativnim natječajima u crtanju, fotografiranju i slično, a sve na temu oralnoga zdravlja i zuba. Aktivnosti i manifestacije se najčešće organiziraju uz potporu nacionalnih strukovnih društava, te institucija koje brinu o oralnom zdravlju građana, a u njih su nerijetko uključeni i studenti stomatoloških studija.

Ove se godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava na način da će biti organiziran dan otvorenih vrata kada će svi zainteresirani moći doći na Stomatološki fakultet u Gundulićevu 5 u Zagrebu i informirati se o stanju svoga oralnog zdravlja. Za tu prigodu tiskani su promotivni plakati koji su postavljeni na oglasne ploče fakultetskih zavoda. Za djecu vrtićke dobi bit će upriličena prigodna radionica o oralnoj higijeni koju provode studenti stomatologije okupljeni oko projekta Zubić vila pružajući najmlađima osnovne informacije o održavanju higijene usne šupljine, zdravoj prehrani koja ne izaziva karijes, te važnosti redovitog posjećivanja stomatologa.

Edukativne i preventivne aktivnosti koje se provode uoči ili na sam Svjetski dan oralnog zdravlja daju dobre rezultate i imaju pozitivan učinak na oralno zdravlje pacijenata, koji takve akcije izvrsno prihvaćaju. Prihvaćanje osobne odgovornosti za vlastito zdravlje uključujući i oralno zdravlje je prvi i osnovni korak u svim preventivnim aktivnostima. Da bi se odgovornost mogla preuzeti potrebno je provoditi sustavno organiziranu izobrazbu, a Svjetski dan oralnog zdravlja je idealna prilika za ukazivanje na važnost takvog pristupa.

Doc. dr. sc. Marin Vodanović, dr. med. dent.

izvor: www.zdravlje.hr

Dokumenti za preuzimanjePovratak na Obavijesti